Kwi 09

Zdrowie prosto z Japonii – herbata matcha

zielona herbata matcha - suszHerbata matcha to jeden z najbardziej ekskluzywnych gatunków herbaty na świecie, który nierozerwalnie łączy się ze starożytną, japońską ceremonią parzenia herbaty – Chanoyu.

Herbata matcha ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Przyśpiesza metabolizm, dzięki temu łatwiej spalmy nadmiar kilogramów, reguluje poziom złego cholesterolu. Oczyszcza organizm, a także uspokaja.

Jak podawać Matchę?

Wedle tradycji japońskiej, herbaty matcha nigdy nie powinno zalewać się wrzącą wodą, gdyż może to negatywnie wpłynąć na jej smak. Idealna temperatura to osiemdziesiąt stopni Celsjusza, taką temperaturę osiąga woda po pięciu minutach studzenia.

Ponieważ matcha jest bardzo drobno sproszkowana, to częściowo ulega rozpuszczeniu. Można używać jej, jako składnika do zimnych napojów, deserów, lodów, a nawet ciast.

Coś dla urody…

Azji szeroko znane są właściwości kosmetyczne matchy. Bardzo często robi się z niej maseczki i kompresy. Herbata ma właściwości wybielające, pomaga likwidować przebarwienia skóry. Ma także właściwości antybakteryjne, oczyszcza skórę i wzmacnia ją. Dzięki temu cera jest o wiele bardziej promienna.