Sie 18

Prowadzenie restauracji

sprzęt gastronomicznyProwadzenie własnej restauracji nie jest w ogóle proste ani łatwe. Trzeba dbać o wiele różnorodnych elementów. Po pierwsze, dobra restauracja to odpowiedni lokal. Musi być odpowiednio usytuowany, musi odpowiednio wyglądać i musi mieć odpowiednie wymiary, żeby klienci w nim czuli się dobrze i komfortowo.

Po drugie, dobra restauracja to odpowiedni zespół. Począwszy od menagera, który zarządza restauracją, aż po kelnerów i kucharzy czy kucharki, cały zespół powinien być odpowiednio dobrany i zebrany. Zespół musi się ze sobą dobrze czuć, musi czuć wzajemne wsparcie i zrozumienie, żeby stać stale za sobą murem niezależnie od tego, co będzie się działo.

Po trzecie, lokal to również sprzęt gastronomiczny. Oczywiście, jest to tylko środek do celu, ale bardzo istotny środek, bez którego osiągnięcie wspomnianego celu nie jest w ogóle możliwe. Warto wziąć pod uwagę, że sprzęt pomaga nam realizować dobre i interesujące menu, które jest właśnie kolejnym elementem udanej restauracji.

Menu to coś co przyciągnie, albo zniechęci do odwiedzenia danej restauracji. Oczywiście menu musi być przede wszystkim smakowite i dobrze zrealizowane. To nie muszą być wyszukane i wystawne potrawy. To muszą być potrawy smaczne, dobre, pyszne. Tylko smak przyciągnie klientów i sprawi, że będą wracać. A menu wystawne, a źle zrobione nie zadziała.