Wrz 21

Jak uzyskać doskonałe wyposażenie kuchni w herbaciarni?

wyposażenie gastronomiczneKuchnia to jedno z najważniejszych miejsc w lokalu gastronomicznym. Doskonały zapach herbaty zależy bowiem nie tylko od umiejętności ludzkich, ale także od tego, czy posiada on odpowiedni sprzęt do przygotowywania specjałów firmy.

Co powinno znaleźć się na zapleczu?

Wyposażenie gastronomiczne od kuchni obejmuje wiele elementów w tym takich, które w ogóle nie mają nic wspólnego z zaparzaniem herbaty. To między innymi wszelkie urządzenia i instalacje umożliwiające efektywne czyszczenie i sterylizację żywności, takie jak:

  • opiekacze
  • zmywarki
  • zmywaki

Nie sposób jednak zaprzeczyć, że w przypadku jakiejkolwiek małej gastronomii przydatną rzeczą w lokalu jest piec konwekcyjno – parowy. Warto rozważyć zakup takiego urządzenia nawet w przypadku herbaciarni, zwłaszcza jeśli ma być ona połączona z cukiernią. W wyposażeniu gastronomii nie może również zabraknąć urządzeń chłodzących – w przypadku mniejszych lokali mogą wystarczyć zamrażalniki i chłodziarki, w większych lokalach niezbędne są zwykle szafy chłodzące.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Zakup profesjonalnego sprzętu nie wystarczy, jeśli nie zostanie on prawidłowo rozmieszczony. Do tego potrzebny jest odpowiedni plan, który można spróbować zrobić samodzielnie, bezpieczniej jednak jest przynajmniej skonsultować swój zamysł z architektem. Przy rozplanowaniu pomieszczenia trzeba wziąć pod uwagę przepisy BHP i zalecenia sanepidu.