Paź 02

Jagody goji- skarbnica substancji odżywczych

jagody gojiJagody goji to pochodzące z Chin i Tybetu owoce, które szturmem podbiły świat jako odżywczy superfood. Dzięki ogromnej zawartości witamin, minerałów i aktywnych substancji roślinnych jagody goji wywierają szereg prozdrowotnych działań na organizm. Odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości jagód goji substancje to:
– witaminy C, B1, B2, B6, C i E
– minerały: żelazo, wapń, selen, cynk, fosfor, miedź
– aminokwasy, w tym 8 egzogennych, czyli nie syntetyzowanych w organizmie człowieka
– nienasycone kwasy tłuszczowe
– luteina i zeaksantyna
– karotenoidy i flawonoidy
– bioaktywny kompleks polisacharydowy
Efektem regularnego spożywania jagód goji jest m. in. normalizacja poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, ochrona wątroby, wspomożenie procesów trawienia, ochrona narządu wzroku. Jagody goji słyną także z działania stymulującego procesy odpornościowe organizmu oraz hamującego rozrost komórek nowotworowych.
Poza wszechstronnym wpływem na zdrowie jagody goji stanowią doskonałe urozmaicenie diety i wzbogacenie jej w niedoborowe składniki- witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i białko o bogatym profilu aminokwasowym.
Jagody goji ostrożnie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby stosujące leki antyzakrzepowe.