Lut 13

Dlaczego spirulina w proszku to dobry pomysł?

O tzw. super foods słyszy się naprawdę wszędzie. Są to produkty bogate w minerały, witaminy oraz inne substancje, które mają bardzo pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Niektórzy wierzą, że nie tylko mogą one oczyszczać organizm, ale nawet leczyć niektóre choroby.

Do super foods należą zarówno zioła, jak i owoce czy niezwykle popularna spirulina w proszku. Czym właściwie jest spirulina? Są to sproszkowane algi słodkowodne, zazwyczaj sprzedawane w formie proszku lub tabletek. Znana jest również jako ”zielone mięso”, gdyż charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością pełnowartościowego białka.

Warto pamiętać o tym, że nawet najlepszy suplement diety – a takim bez wątpienia jest spirulina w proszku – nie zadziała, jeżeli nawyki żywieniowe pozostawią sporo do życzenia. Jeżeli jednak należymy do osób uprawiających regularnie sport i zdrowo się odżywiających, warto jest włączyć do diety spirulinę.

Spirulina w proszku to bardzo wdzięczny produkt, jeżeli chodzi o zastosowania kuchenne. Można ją dodać zarówno do dań obiadowych, sałatek, koktajli czy past kanapkowych. Spożywanie spiruliny w ten sposób podnosi wartość odżywczą spożywanych produktów. Dodatkowo spirulina może być świetnym kosmetykiem i warto stosować ją jako maseczkę do twarzy.