Lut 09

Czy warto pić lapacho?

lapacho - zioło do parzeniaLapacho czyli herbata Inków to jeszcze dość mało poznany środek, który ma wzmocnić odporność organizmu. Kiedy i czy warto stosować kurację z udziałem tego zioła?

Lapacho to tak naprawdę kora drzewa o tej samej nazwie. Zastosowanie znalazło już bardzo dawno temu, właśnie przy leczeniu różnych chorób. Udowodniono naukowo, że picie wywaru z tej rośliny wspomaga odporność organizmu. To sprawia, iż miesięczna kuracja ma pomóc na przykład w przypadku kandydozy.

Kora lapacho to również dobry środek na wrzody, ponieważ ma ona zmniejszać wydzielanie kwasu żołądkowego, który to efekt trudno jest uzyskać w przypadku środków naturalnych. Można w ten sposób wspomóc żołądek po właściwej terapii lekami, lepiej jednak nie stosować lapacho zamiast przepisanych leków.

Herbata lapacho nie jest obecnie stosowana powszechnie nie tylko z powodu tego, iż niewiele osób ją zna. Uważa się, że ten napój może powodować wiele skutków ubocznych. Takie działanie wynikać może jednak nie tylko z zawartych z lapacho substancji, ale również z samego działania. Często przy zwalczaniu niektórych drobnoustrojów pojawiają się toksyny, które mogą być powodem różnych dolegliwości. Jeśli podczas kuracji pojawią się wymioty i bóle głowy lepiej jest ją przerwać i przystąpić do niej ponownie dopiero po oczyszczeniu organizmu.