Lut 25

Aronia czarnoowocowa – niedoceniony krzew?

Pomimo tego, że aronia czarnoowocowa, zwana także aronią czarną, nie jest krzewem typowo polskim, to coraz liczniej się w naszym klimacie zadomawia. Daje to nadzieję na to, że coraz częściej będziemy doceniali jej skład i pozytywne właściwości prozdrowotne niż miało to miejsce do chwili obecnej! A warto!

Skład

Bardzo wiele osób aronię czarnoowocową kojarzy przede wszystkim z cierpkim smakiem owoców, który nie sprzyja smacznej konsumpcji. Warto się jednak przemóc, gdyż w składzie aronii czarnoowocowej znajdziemy między innymi liczne witaminy z grupy B oraz witaminy C i E. Jeżeli dodamy do tego takie składniki jak mangan, jod, żelazo czy kwasy organiczne jak jabłkowy i chlorogenowy to otrzymamy prawdziwą „bombę” zdrowotną!

Właściwości

Preparaty na bazie aronii czarnoowocowej to przede wszystkim działanie antycukrzycowe, pozytywny wpływ na wrzody żołądka, ścianki naczyń krwionośnych (uelastycznienie ich) i wyraźne zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego. Ostatnie badania nad właściwościami aronii czarnoowocowej wskazują również, że zawarte w niej antocyjany zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, które to w dalszej perspektywie mogą mieć między innymi działanie rakotwórcze!

Podsumowując, pomimo cierpkiego smaku owoców aronii warto wprowadzić ją do naszej codziennej diety. Warto dbać o własne zdrowie i kondycję organizmu!